BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

About Me

My Photo
Iji Mendong
MELAKA, MASJID TANAH, Malaysia
http://hataketakumi.blogspot.com/ http://profile.typepad.com/datangnya http://en.netlog.com/hataketakumi http://www.tagged.com/hataketakumi http://www.myspace.com/hatake_takumi http://twitter.com/#!/
View my complete profile

Follow by Email

Sunday, 2 September 2012

IiMU JANGAN KEDEKOT. BiLA DAH PANDAi JANGAN SOMBONG.

Ketika Ambil Wuduk niatkanlah dalam
hati...

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu
dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan
lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berniatlah
kamu dengan,
"Ya Allah, putihkanlah >mukaku di
akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan

muka ku ini".
3. Ketika membasuh tangan kanan,
berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di
tangan kanan ku ini".

4. Ketika membasuh tangan kiri,
berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan
hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah
kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik
matahari di padang Masyar dengan
Arasy Mu".

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah
kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku
ini".

7. Ketika membasuh kaki kanan,
berniatlah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku
melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah
kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke
masjid-masjid, surau-surau dan bukan
tempat-tempat maksiat".

Saturday, 1 September 2012

55 tahun terus utuh, Aku anak Malaysia.


WELCOME TO @IJI SIDE.

“Sempena sambutan Hari Kemerdekaan tahun ini,
KITE HARUS FIKIR LIBIH JAUH, AGAR  DAPAT 
memajukan bangsa & negara mengikut acuan sendiri serta bebas menentukan masa depan KITE  SENDIRI AGAR  lebih cerah, UNTUK  tanah air tercinta.



Janganlah kita sampai mempunah binasa apa yang telah bersusah payah dipupuk dan dicipta. Janganlah sesekali diporak-peranda harmoninya watan yang telah sekian lama terbina. ATAS DASAR FITNAH .
Marilah kita mengorak langkah, bersama-sama mempertahankan kemerdekaan tanah air supaya kedaulatan Malaysia dihormati dan negara kita dipandang tinggi di mata dunia. Saya AKAN berdoa AGAR negara dan rakyat terus hidup harmoni, saling hormat menghormati dan terus maju jaya,   

MERDEKA , MERDEKA MERDEKA. 

@ IJI 

Saturday, 18 August 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri


ok lah aku rasa by next week ramai yang dah balik kampung. selamat2 ya :)
in fact weekend ni pun dah ada yang balik kampung, cuti seminggu gamaknyer
di kesempatan ini aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri & maaf zahir batin

DENGAN  INI<>Aku dengan rase rendah diri menyusun sepuluh jari memohon kemaafan daripada  semua andainya aku pernah melakukan kesilapan. Maklumlah, aku hanya manusia biasa yang pastinya tak pernah lepas dari melakukan kesilapan samada ianya secara sengaja ataupun tidak. So, harap dimaafkan.



THAT ALL ..............   
selamat hari raya aidilfitri & maaf zahir batin


Sunday, 15 July 2012

@IJI


PEN MERAH PEN BIRU. Makin kite MARAH MAKIN kite SAYANG YOU lah!
PEN MERAH ROSAKan MATA. TAK Tahu MACAM MANA NAK KATA!
PEN BIRU ABIS DAKWAT. I MISS YOU SANGAT2!
PEN MERAH DAKWAT TUMPAH. YE LA kite tak BERANI SUMPAH! 
PEN HITAM BUAT GANTI. I TAW YOU PUN ADA HATI ~
PEN HITAM ZAMAN DAHULU. CAKAP JE JANGAN MALU2!
PEN HITAM TAK BOLEH TEKAN. ALA kite tahu YOU pun RINDU kite KAN!

Friday, 8 June 2012

Ramadhan Semakin Hampir @IJI








Assalamualaikum…Tinggal BEBErapa minggu jew lagi RAMADAN datang…Sapo yang belum ganti puasa sila la marathon puasa sepanjang minggu ni.Alhamdulillah dipanjang umur untuk merasai sekali lagi Ramadhan. yang akan datng ni insyaaallah.Tu pun belum tau lagi.  lagi..Bila puasa datang apa yang korang fikir nak buat.Aku tau apa yang korang fikir..First nak cari bazaar Ramadhan paling sedap.Nak cari murtabak..Nak cari nasi lemak ayam berempah…hehe..Bila puasa semua nak makan time buka…Betul cakp mak  ,bila time puasa nampak makanan kucing pun meleleh air liur. hahahhaa..


Benda paling aku liat sekali time puasa ni sahur…Nasib mak aku ni gigih mengejut anak-anak dia bersahur.Kalau tak berpuasa la dengan perut berkeroncong. tapi best bila tibe bulan ni ,rase macam tak  nak tido.Sebab apa??  sebab puasa ramadan ni setahun sekali jew..... time tue lah mula nak menghitung hari  raya,.huhuhuh.. Nasihat akuh spe yang bace  ni, Korang jangan plak tak bersahur tahun ni .Bosar pahalo dan kebaikan bersahur ni.Makan roti pun jadi la.Bersahur ni eloknya saat-saat akhir nak azan subuh tu.Jangan pulak dah pukul 7 pagi korang sibuk nak bersahur lagi.Alasan tak dengar azan..  hahahah dah biase dengar jawapan 2... hahha.


Bila puasa ni time rasa lama sangat bila 5 minit sebelum azan magrib tu.Time tu la rasa macam nak duduk dekat sabah sarawak…Nak buka puasa awal..Dengan murtabak…ayam percik…air 2 bungkus besar 3 hengget atas meja.Raso 5 minit tu dah sejam pun ada.Bila nak buka,plan semua benda atas meja tu nak disebat makan tapi bila dah buka makan murtabak je dah raso konyang dah.Dah membazir…Nampak sangat nafsu tinggi.Yola..dah syaitan semua kena ikat…Memang tak payahla nak bagi alasan cerdik yang saka korang tak cukup makan.Sebab tu puasa ni nak melatih kita mengawal nafsu.


Lagi satu perangai time puasa ni bila nak tarawih.Masing-masing nak cari masjid yang terawih 8 rakaat je... hahhaha    mase kecik orang sembahyang terawih awk berbuka atas masjid ...ni lah jadi dia ..  Perkara paling best?..main meriam buluh .. time sanggup bagun pagi nak poie hutan cari buluh hahha.... bila malam lepas terawih jew . lawan meriam kampung sebelah...hahaha.


Time study  dulu memang best. pakcik pakcik  memang pemurah.Banyak masjid-masjid yang sediakan makanan free untuk buka puasa. bila akhir sem bulan puasa mestilah nak berjimat nak beli baju raye ag..hahhahah.   TAPI bila time bulan puasa kat kolej ?mesti korng mesti pelik punyalah ? ramai pulak member  rajin datang masjid awal  . Sebab apa?? sabab nak makan free lew hahhaa. Memang jimat kalau sape tiap-tiap hari   makan dekat masjid .



Wednesday, 30 May 2012

KIsah zamAN SEKOLAH ..





Kenangan untuk Renungan...

Ada suatu cerita hari jumaat !!!... mase ni kte  naik motor pergi ke masjid untuk menunnaikan sembahyang jumaat.  nak dijadikan cerite !mase 2'' kite ada  seringgit jew.. untuk isi minyak sebab mase 2''' minyak motor  tinggal  paras hidung jew .!!.. lepas bawak pergi sampai masjid jew''.. dulu motor 2 saya selalu isi minyak 2 ringit jew kat motor 2..  memandangkan  perjalanan ke masjid itu xlah jauh sangat. saya beranikan diri tangong resiko akan datang '''. dengan duit seringgit niy.!!!.. dulukan duit seringgit duit siling jew.'''.  dengan duit syiling 1 RINGIT sekeping ni , saya simpan dalam kocek baju melayu... sesampainya di masjid ,SY pon mengambil tempat di saf YG Paling tengah dekat belakang ..N  azanpun  berkumandang, pak imam  masjid pon mengimamkan solat Zohor lah.. secara berjemaah ...aperlagi ""  kite pun ikot sekali sembahyang berjemaah . dan Secara x semena - mene. semasa para jemaaah  di barisan saf  depan dan  kat  saf belakang rukuk  sekali ..tiba2 duit siling saya jatuh dan tergolek betul2 jatuh di bawah telapak tangan kawan saya kat dapan .. "" ape lagi  mula mate tengok duit 2...risau bila pikir balik nak tolak motor jalan kaki balik rumah  panas2 terik ni.  PENAS oii hahhaa .[dalam hati]. sy   pon berbisik kepada dengan kawan  saya kat dapan... Apit: "jangan ambik duit aku tu,aku nak isi minyak motor balik nanti.." .. lalu apit itupun menjawab.."alah,setakat 1 ringgit aku x heran la, tader sape nak ambik duit kau tu  X_X ". lalu orang disebelah akuh pula yang terkejut kerana akuh bercakap di dalam sembahyang ..dia pon berkata..." eh, korang nie..dalam sembahyang mana boleh bercakap".. selepas itu,ada seorang yang lain pula bersuara " yang kau bercakap tu aper ".... sahlah..sembahyang mereka telah terbatal hanya kerana 1 ringgit. hahhahahaa
 
MORALNYA : jangan bercakap dalam sembahyang.. hahahaa

Sunday, 20 May 2012

Utaz Azhar in the house. blog IJI


TAKE a  NOTE.!!!







N
TAKE A NOTE ABOUT THIS.




BY IJ





Hatake takumi

My Blog List

lgu lahh

curser

Facebook

Followers